Reklama
 
Blog | slávek miloslav abrahám

uprostřed tržiště vánočních nálad

tržiště nálad našich dojetí. dřevěné domečky dárků a ponožek. ohrady kroužících poníků s děsem v mých očích. oslíci vedle nevadí. proč? asi vypadají spokojeně a jen se pasou.. jak poznám spokojeného poníka? je zima a medovina voní. vůně trdel a karamelových oříšků. hledám domek s keramikou.

 hrnečky vytočené na kruhu. rád si je osahávám. najdu jen odlité a ty nechci. jsem sklamán, ale žasnu nad vůlí prodavačů.

všude samé čepice, polštáře, bačkory a na zemi spí obrovitej plyšovej huňáč, celý kremový. takový pejsek co zakryje celou rodinu, i s babičkou. vlhké počasí krouží kolem nuly a na zemi spokojeně leží něco jako pes. snad spadl se stánku vedle u plyšáků. medvěd skřížený se psem mi otevře pusu a jen zírám. koupím lékořicové, černé něco co už na pohled vypadá jako zbytek gumy z traktoru, ale moje žena si bude libovat.

něco na tomto tržišti chybí. muzika. letos, tedy prozatím žádné koledy. je k páté a tak možná, že už mají dost i těch not.

Reklama

další stánek pod „brankou” a plnej sýrů. obrovité koláče tvrdých sýrů. „pane pojďte ochutnat”. podivnej přízvuk nezvykle usměvavých chlapů. nezvyklá chuť a s díky si nechám ukrojit domů za stovku. slyším asi holandštinu dvou ramenatých sýrařů a tak vyzvídám. pár neobyčejně milých chlápků s češtinou uprostřed tržiště vánočních nálad.